Parallax shape - VRROOM.nl

360 graden Experiences

360 graden experiences

In't kort

Virtual Reality en 360 graden video zijn videotechnieken die je een compleet andere werkelijkheid laten ervaren. Middels Virtual Reality en 360 graden video heb je namelijk de mogelijkheid om in het rond te kijken in een virtuele omgeving. Naast je, achter je, boven je, je waant je volledig in een andere wereld. Maar er is dus wel een verschil tussen Virtual Reality en 360 graden video.

Virtueel

Bij Virtual Reality heb je een VR-bril nodig om de video te bekijken. De bril zorgt ervoor dat jij als kijker midden in de actie zit en je een ‘full experience’ ervaart bij het bekijken van de video. Tijdens de VR Experience kan jij als kijker je hoofd bewegen of juist fysiek bewegen en bepalen hoe jij de video bekijkt en volgt. Hierdoor is het beeld dat elk oog ziet net iets anders, net zoals in de werkelijkheid. Met virtual reality heb jij een ultieme ervaring in een digitale omgeving.

360 graden

Je hebt geen VR-bril nodig om een 360 graden video te bekijken. Wat je wel nodig hebt is een mobiel apparaat of een computer. Je kunt de video in alle richtingen bekijken op een bepaalde manier. Op een mobiel apparaat kun je met je vingers over het scherm swipen om het beeld in beweging te krijgen.

In sommige gevallen kan je met je telefoon heen en weer bewegen, waardoor je de video in verschillende hoeken kan bekijken. Op een computer kun je met je muis klikken, slepen of op pijltjes klikken. Zo kun je achter je computer de video bekijken in 360 graden. Het verschil tussen VR is dat de kijker met een 360 graden video zich nog in de werkelijkheid bevindt.

Overeenkomsten

De grootste overeenkomsten tussen 360 graden video en Virtual Reality is dat de kijker de mogelijkheid krijgt om zichzelf te onderdompelen in een digitale wereld. Het belangrijkste verschil tussen deze twee video’s is het video bekijken met of zonder headset.

Het voordeel is dat het opnemen voor deze twee video’s niet veel uitmaakt. Laat je een virtual reality video maken, dan kan je deze ook als 360 graden video gebruiken. Andersom? Dan kun je deze ook via een VR bril bekijken!