Mensenhandel Virtual Reality Experience
Mensenhandel in Nederland?
Bij mensenhandel denk je al snel aan busjes vol met hulpeloze vluchtelingen die vanuit het buitenland binnengesmokkeld worden om in sweatshops te werken. Dit gebeurt zeker, maar is niet de meest voorkomende manier van mensenhandel en uitbuiting in Nederland. Jaarlijks wordt het aantal slachtoffers als gevolg van mensenhandel in Nederland tussen de 5000 en 7500 geschat.
Veelal worden ze van jongs af aan al in de “onderwereld” getrokken. Even een rugtas wegbrengen, je pinpas uitlenen of op de uitkijk staan en daar geld voor krijgen. Het begint met makkelijk geld verdienen en eindigt met emotioneel opgesloten zitten door chantage en bedreiging.
Deze vorm van criminaliteit wordt in Nederland nog te weinig aan het licht gebracht. Juist door de complexiteit van het misdrijf is het lastig om dit kenbaar te maken. Vaak zijn de slachtoffers te angstig of hebben ze last van een enorm schaamtegevoel.
Wat is het probleem
Veel betrokken professionals bij verschillende organisaties werken samen om dit probleem tegen te gaan. Onder anderen het Zorg- en Veiligheidshuis Groningen (ZVHG), Halt, lokale handhavers, het OM en medewerkers van de politie dragen bij aan de oplossing voor dit probleem.
Deze experts kunnen de signalen van mensenhandel herkennen en aan de bel trekken. Dit zijn een boel ogen, maar ze kunnen lang niet alles zien wat er gebeurt in het land. Een van de dingen die ze doen is het zoveel mogelijk mensen bewust maken van de signalen van mensenhandel.
Dit gaat onder anderen door middel van gesprekken voeren en voorlichtingen.
Levensechte ervaring
Om een anders en persoonlijker gesprek te voeren heeft VRROOM in samenwerking met deze partijen een VR ervaring gebouwd. Deze ervaring laat gebruikers meemaken hoe het is om in de neerwaartse spiraal van uitbuiting terecht te komen.
Je brengt eerst een rugtas naar een bepaald adres toe, hier word je goed voor betaald. Daarna wordt je verteld dat je waardevolle drugs bent kwijtgeraakt, je moet ze terugbetalen en voor je het weet word je gedwongen om allemaal dingen te doen die je niet wilt.
Veel van de participanten hebben moeite met de emotionele rollercoaster die je ervaart. Daarom is de ervaring alleen onder begeleiding
De ervaringen
Als iemand deze ervaring heeft doorgemaakt is er een duidelijk startpunt om het gesprek te beginnen. De hele ervaring is ontwikkeld in samenwerking met organisaties en professionals uit het noorden van Nederland en wordt nu door het hele land ingezet.
Het is onder anderen ervaren door minister Ferdinand Grapperhaus, wethouder zorg Meindert Joostens, medewerkers van de politie en het OM en burgemeester Koen Schuiling.
Wij van VRROOM zijn trots op deze innovatieve ontwikkeling waarmee slachtoffers en hulpverleners kunnen worden geholpen en begeleid in de ernstige gevolgen die mensenhandel met zich meebrengt.
VRROOM pakte het ingewikkelde vraagstuk mensenhandel goed op, ze luisterden naar de experts en hebben er een krachtige en inzetbare experience van gemaakt
Op dit moment zijn we in de laatste fasen van “Mensenhandel Kids” waarbij het doel is om kinderen preventief de gevaren en signalen te leren herkennen en ze daarbij op een educatieve manier wendbaar te maken.
Mensenhandel Kids
Wilt u meer informatie over Mensenhandel VR of één van de andere projecten? Vul dan het formulier in.
Informatie aanvragen
We nemen binnen een dag contact met u op!
Of bel ons direct op 085 13 02 740